Over het vak beroepsduiker

Een avontuurlijk vak waarin je samenwerkt met collega’s

Het vak van een beroepsduiker

Het vak van beroepsduiker is al duizenden jaren oud. Al meer dan tweeduizend jaar geleden namen duikers een luchtvoorraad mee onder water. Als beroepsduiker werk je dus in één van de oudste en stoerste beroepen.

Een beroepsduiker heeft een avontuurlijke instelling, een uitstekende conditie, is stressbestendig en heeft goede communicatievaardigheden. Je werkt nauw samen met collega’s en je werkt nauwkeurig en vooral veilig.

Beroepsduiker inshore

Sectoren waar je als beroepsduiker kunt werken

Als beroepsduiker kun je in diverse sectoren gaan werken. Beroepsduikers inspecteren, onderhouden en repareren installaties, controleren
bruggen en kades, inspecteren en cleanen schepen en onderhouden offshore faciliteiten wereldwijd. Als beroepsduiker ben je een alleskunner.

Sectoren waar je als beroepsduiker kan werken en je in kan specialiseren zijn de offshore, de civiele waterbouw, de scheepvaart en de berging van schepen. Ook de brandweer, douane, politie, reddingsdiensten en filmindustrie maken gebruik van gecertificeerde beroepsduikers met scuba
certificaat. Zij verrichten lichte arbeid onderwater en vallen onder de verantwoordelijkheid van een duikploegleider.

Offshore

In de offshore werken beroepsduikers van 0,5 meter tot 535 meter diep. Veel voorkomende werkzaamheden zijn onderwaterinspectie, constructie- en afbraakwerkzaamheden van olie- en gasleidingen van boorplatforms. Het installeren, inspecteren en repareren van kabels van windfarms vallen ook onder de offshore.

Civiele waterbouw

In de civiele waterbouw help je als beroepsduiker bij de bouw en
het onderhouden van sluizen, bruggen, steigers, tunnels, stuwdammen, bouwkuipen, ondergrondse parkeergarages en havens.

 

Scheepvaart

In de scheepvaart wordt veel onderwater gewerkt. Een beroepsduiker inspecteert en repareert zeeschepen en binnenvaartschepen. Schroeven van schepen worden gepolijst, gerepareerd of omgewisseld. Aangroei wordt verwijderd en er worden veel verschillende lasreparaties uitgevoerd.

Berging

Berging actie schip

Bij de berging van schepen verzorg je inspecties, maak je scheuren in rompen en ruimtes dicht, verwijder je lading, haal je olie en vloeistoffen uit schepen, breng je hijsstroppen aan of brand je een schip in stukken voor de berging.

Het salaris van een beroepsduiker

Het salaris van een beroepsduiker/onderwaterlasser

Het loon van een beroepsduiker en onderwaterlasser is afhankelijk van het soort werk en het dienstverband. Je kunt als freelancer aan de slag of je gaat als beroepsduiker in dienst bij een bedrijf, de brandweer of defensie.

Het gemiddelde bruto jaarsalaris varieert van € 40.000, – voor een beginnende beroepsduiker tot wel € 200.000, – voor een ervaren zelfstandige beroepsduiker onderwaterlasser. Het salaris hangt af van het aantal gewerkte dagen, de skills, de locatie, de werkgever, de persoon in kwestie en natuurlijk het werkaanbod.

Voor elke soort duikarbeid moet je als duiker gecertificeerd zijn. Via DiveWise haal je een door Nederland erkend certificaat (NDC-CI).
Als beginnend beroepsduiker moet je ervaring opdoen. Om van werk verzekerd te zijn moet je een internationaal erkend duikcertificaat halen. NDC-CI is internationaal erkend. Duikbedrijven uit België en Nederland zijn bekend om hun expertise en werken overal ter wereld.

Alle actieve beroepsduikers die Nederlands spreken werken met een NDC-CI verstrekt certificaat. Via het internationale netwerk van DiveWise helpen we je met het vinden van een passende job. Dit kan alleen als je een NDC-CI certificaat hebt. Met een certificering in onderwaterlassen
vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk.

Heb je vragen of wil je je inschrijven?

Vul het formulier in en we nemen contact met je op.

Je kunt ons ook bellen of mailen

E info@divewise-tec.com
T +32 (0) 3376 8671